Egészség Világnapja 2023


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. április 7-én ünnepli fennállásának 75. születésnapját.
1948-ban, a világ országai összefogtak és megalapították az Egészségügyi Világszervezetet, az egészség fejlesztése, a világ biztonságának megőrzése és az elesettek szolgálata céljából – így mindenki, mindenhol elérheti az egészség és jól-lét legmagasabb szintjét.
Az WHO 75 éves évfordulója lehetőséget biztosít arra, hogy visszaemlékezzünk azokra a népegészségügyi sikerekre, melyek hozzájárultak az életminőség javításához az elmúlt hét évtizedben. Emellett lehetőség arra is, hogy cselekvésre ösztönözzön annak érdekében, hogy
megküzdjünk a jelen és a jövő egészségi kihívásaival.
- Az „Egészséget Mindenkinek” elképzelése szerint minden ember egészségben él, hogy teljes életet élhessen, egy békés, virágzó és fenntartható világban.
- Az egészséghez való jog alapvető emberi jog. Mindenkinek hozzáférést kell biztosítani a szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz, amikor és ahol szüksége van rá, anélkül, hogy ez anyagi nehézségeket okozzon számára.
- A világ lakosságának 30%-a nem fér hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.
- Majdnem két milliárd embernek végzetes vagy elszegényedést okozó egészségügyi kiadásokkal kell szembenéznie, jelentős egyenlőlenségekkel, amelyek a legsérülékenyebb csoportokat sújtják.
- Az általános egészségügyi lefedettség (Universal Health Coverage, UHC) pénzügyi
védelmet és hozzáférést biztosít a minőségi alapszolgáltatásokhoz, kiemeli az embereket a szegénységből, támogatja a közösségek és családok jól-létét, megvéd a népegészségügyi krízisektől, és az „Egészséget Mindenkinek” felé vezet mindannyiunkat.
- Ahhoz hogy az „Egészséget Mindenkinek” valóra váljon, szükségünk van
o Arra, hogy az egyének és közösségek hozzáférjenek a minőségi alapszolgálatásokhoz, ezáltal gondoskodni tudjanak a saját egészségükről és a családjuk egészségéről;
o Képzett egészségügyi dolgozókra, akik minőségi, emberközpontú kezelést biztosítanak; és
o Döntéshozókra, akik elkötelezettek az univerzális egészségügyi lefedettségbe
való befektetés mellett.

- A bizonyítékok azt mutatják, hogy az alapellátás szemlélet által vezérelt egészségügyi rendszerek a leghatékonyabb és a legköltséghatékonyabb módjai annak, hogy az egészséget és jól-létet elősegítő szolgáltatásokat eljuttassuk az emberekhez.
- A koronavírusjárvány minden országot visszavetett az „Egészséget Mindenkinek” felé vezető úton.
- A koronavírusjárvány és más egészségügyi vészhelyzetek, az egymást átfedő humanitárius és klímaválságok, gazdasági nehézségek és háborúk, minden ország „Egészséget Mindenkinek” felé vezető útját még sürgetőbbé tette. Itt az idő a vezetők számára, hogy cselekedjenek és teljesítsék az univerzális egészségügyi lefedettség érdekében tett elkötelezettségeiket, valamint a lakosság számára, hogy számon kérjék a vezetőket.
- Az előrehaladást fel kell gyorsítani, ha szeretnék elérni az egészséggel kapcsolatos Fenntartható Fejlődési Célokat.

Forrás:
https://www.who.int/campaigns/world-health-day
https://www.who.int/campaigns/75-years-of-improving-public-health
https://www.who.int/campaigns/75-years-of-improving-public-health/key-messages

© Copyright 2024. Minden jog fenntartva. 

Free AI Website Maker